nemetado.hu
Steuerklasse

Németországban az adóalanyokat a helyileg illetékes adóhivatal (FINANZAMT) sorolja be, hogy ki melyik adóosztályba tartozik.

6 adóosztályt (Steuerklasse) különböztet meg a német adóhivatal.  

Az adóosztályba való besorolást több szempont határozza meg, feltérképezésre kerül a családi, munkahelyi és jövedelmi helyzet. Jó hír, hogy a házaspárok számára több lehetőség is van.

Azt, hogy kire melyik német adóosztály vonatkozik, azt az adóosztály-áttekintésünkből könnyedén megtudhatod.

1. adóosztály

– Ebben az adóosztályban kapnak helyet az egyedülállók, a külföldiek és az elvált személyek (általában a magyar munkavállalókat elsőként ebbe az adókategóriába sorolja be az adóhivatal)

2. adóosztály

– Ebbe a kategóriába tartoznak azok az adózók, akik egyedülállók vagy elváltak, de legalább egy olyan gyermek él velük egy háztartásban, aki jogosult a gyermek utáni juttatásra. Azaz a gyermekét egyedül nevelő szülő kerül ebbe az adóosztályba. Itt kiemelten nézi a hivatal, hogy a gyermek Németországban él-e, vagy nem.

3. adóosztály

– Ennek az osztálynak a célja, hogy enyhítse a házaspárok adóterheit. A magasabb jövedelemmel rendelkező házastárs kap egy nagyobb adókedvezményt, ez lehetőséget biztosít arra, hogy a család összességében kevesebb adót fizessen. Ebben az esetben a partnernek az 5-ös adókategóriába kell tartoznia.

4. adóosztály

–Ebben a kategóriában találjuk azokat a házas munkavállalókat, akik mindketten magas, vagy azonos jövedelemmel rendelkeznek. Ennek az adóosztálynak a célja, hogy a felek jövedelmeit külön-külön számolják el. Ebben az esetben mindkét fél a 4-es adókategóriába kell tartozzon.

5. adóosztály

– Ezen adóosztályhoz tartoznak azok, akik a 3-as adóosztályba tartozó (többet kereső) házastársukkal élnek együtt, vagyis a családfő vagy családanya a 3-as adóosztály szerint adózik, míg a másik házastárs (kevesebbet kereső) az 5-ös adóosztály alapján fizeti az adókat.

6. adóosztály

– Ezt az adóosztályt azoknak a munkavállalóknak szánták, akik több munkahelyen dolgoznak, valamint azoknak, akik nem rendelkeznek hivatalos német lakcímmel. Ez az adóosztály nyújt megoldást olyan esetekre, ahol több munkahelyről származó jövedelem után kerül az adó meghatározásra.

A listából jól látszik, hogy különösen a házastársak választhatnak egyéni jövedelemadó-osztályok közül, ennek célja, hogy a számukra a legoptimálisabb számítási mód szerint adózhassanak a közösen számított jövedelmük alapján.  

Adóosztályt váltanál? – Így működik!

Az adóosztályt nagymértékben meghatározza az adózó aktuális élethelyzete. Adóosztályváltásra tehát akkor kerülhet sor, ha az illető élethelyzete megváltozik – például esküvő vagy válás esetén. Az adóosztályváltást az illetékes helyi adóhivatalnál (FINANZAMT) írásban tudod kérni!

De mi van akkor, ha ezt nem teszed meg év közben. – Akkor sincsen gond!

Az adóosztály módosítást (úgy, mint Magyarországon a gyermekek után járó adókedvezményt) utólag az éves adóbevallásodnál is tudod érvényesíteni! Azaz, ha a feltételek teljesülnek, akkor a német adóbevallásoddal visszamenőleg tudod érvényesíteni egyösszegben a kedvezményeket. (Így év végén egyösszegben magasabb adó-visszatérítésre számíthatsz)

Mindenképpen érdemes visszamenőleg elkészítened a német adóbevallásodat, ha év közben egyes adóosztályba lett számfejtve a béred, és a feleséged Magyarországon csekély jövedelemmel rendelkezik.

Ha még nem adtad be a német adóbevallásodat, akkor lépj velünk kapcsolatba, segítünk az elkészítésében!

Ahhoz, hogy elkészüljön a német adóbevallásod, családi pótlék igénylésed,

különböző adataidra, és igazolásokra van szüksége az adott ügyben eljáró hivatalnak.
Nyomtatványcsomagjaink tartalmaznak egy tájékoztatót, egy adatlapot, és egyéb igazolás űrlapokat,
mely nyomtatványokat a gombra kattintva tudod a legegyszerűbben kérni tőlünk és aztán indulhat az ügyintézés:

Ami még érdekelhet:

Klikkelj a felsorolásban szereplő címekre a teljes tartalom eléréséhez!

Shares

Pin It on Pinterest

Shares