nemetado.hu
késedelmi pótdíj

Felszólítást kaptál a Finanzamt-tól?
Hogyan is lehet meghosszabbítani az adóbevallásra kapott határidőt?

2019 óta sokkal nehezebb az adóhivatalt felkérni az adóbevallás benyújtás határidejének a meghosszabbítására.
Az új törvény bevezetésével a határidő meghosszabbítása csak kivételes esetekben lehetséges.
Fontos, hogy mindig írásban kell kérni az adóhivatalt a határidő meghosszabbításáról.

Mi történik, ha határidőn túl érkezik be a német adóbevallásod a hivatalhoz (Finanzamt-hoz)?

Tegyük fel, hogy az adóbevallás benyújtási határideje letelt. A német adóhivatal meghatározhat úgynevezett késedelmi pótdíjat. Helyesen értelmezve: Lehet, de nem kötelező… Az adóhivatal dönt. Az adóhivatali ügyintéző általában jó fej, és elfordítja a fejét, amikor a későn beérkező adóbevallás késedelmi pótlékáról van szó.

A helyzet és a tapasztalat viszont más abban az esetben, ha az adózónak az adóbevallás eredményeként még adót kell befizetnie. Azaz az adóbevallás eredménye mínuszos. Ebben az esetben is az az elv, hogy a késedelmi pótdíjat az adóhivatali ügyintéző szabadon mérlegeli, de ebben az esetben többször került felszámításra!

Ha kötelezett az adózó a német adóbevallás elkészítésére, és az adóév végétől számított 14 hónapon belül nem nyújtja be az adóbevallását, ez esetben mindenképpen késedelmi pótdíjat fognak felszámolni neki!

Jó ha tudod!

Például a 2019. évi adóbevallás dokumentumait 2021. március 1.-ig nem kapja meg az adóhivatal, akkor a késedelmi pótdíjat automatikusan alkalmazni fogják.

Mekkora a késedelmi pótdíj összege?

2019 óta a késedelmi pótdíjat a törvény rögzíti. Mértéke a rögzített adó 0,25 százalékát teheti ki, de minimum havonta 25 euró-t kell fizetni. A késedelmi pótdíj automatikusan hozzá adódik az adókötelezettséghez vagy levonódik az adó-visszatérítésből.

Összességében elmondható tehát, hogy az adóhivatali levelekre, felszólításokra nagyon oda kell figyelni és az abban meghatározott időpontokat szigorúan be kell tartani!

A németADÓ bevallásról további információkat a következő gombra kattintva tudhatsz meg:

Ami még érdekelhet:

Klikkelj a felsorolásban szereplő címekre a teljes tartalom eléréséhez:

Shares

Pin It on Pinterest

Shares