nemetado.hu
tévhitek az adózással kapcsolatban

1, Minden kiadás elszámolható a német adóbevallásban

Sokan úgy gondolhatják, hogy bármilyen költséget, amit elköltöttek, elszámolható az adóbevallásban. Ez jó lenne, de valójában csak bizonyos típusú költségek elszámolhatóak, például munkával kapcsolatos kiadások, utazási költségek vagy bizonyos adókedvezmények jogosultak az elszámolásra.

Fontos, hogy megfelelő dokumentációval ez alá legyen támasztva a német bevallásban!

2, Csak az eredeti számlákat lehet elszámolni

Néhány ember úgy gondolhatja, hogy csak az eredeti számlát lehet benyújtani a német adóbevalláshoz a költségek igazolására. Azonban a német adóhatóságok általában elfogadják a másolatokat vagy elektronikus másolatokat, amelyek tartalmazzák a szükséges információkat, például a kiállító nevét, a dátumot és a pontos, jól látható költséget.

Fontos azonban megőrizni az eredeti számlát is!

3, Munkanélküli segély esetén nem kell Németországban adót fizetni

Ez egy gyakori tévhit, hogy a munkanélküli segély, amit Németországban kap, teljesen adómentes. Valójában a munkanélküli segély összege is adózás alá tartozik.  Az éves jövedelem kiszámításánál a munkanélküli segélyt is figyelembe veszik Németországban. A munkanélküli segély juttatások beleszámítanak az adózó éves jövedelmébe, és hatással lehet az adókulcsra és az adókötelezettségre. Pont ebből az okból kifolyólag is van az, hogy:

akinek a munkanélküli segély összege meghaladja a 410€-t éves szinten, neki kötelező benyújtani a német adóbevallást.

4, Az összes év közben levont adóelőleget mind visszakapja az adózó a német adóbevallás kapcsán.

Sok ember úgy gondolja, hogy az év során levont adóelőlegek, amit a munkáltató a bérből levont az adózás miatt, 100%-ban visszakapják a német adóbevallás során. Ez azonban nem igaz.

Az adóelőlegek az adózás során az adózó által fizetendő adók előre levont részei.  Vannak esetek, amikor a bérből havi szinten év közben több adóelőleg lesz levonva, mint amennyit kellett volna, így az adóbevallás benyújtását követően az adózó adó-visszatérítésre számíthat.

Mivel minden országban adózni kell, így nem törvényszerű, hogy a levont adó teljes összegét visszakapja az adózó.

5, A német adóbevallásodat később már nem is módosíthatod

Bár elvileg lehetséges módosítani a német adóbevallást, például, ha kiegészítenéd adatokkal, módosítanád a kedvezményeket, stb… Az eljárás viszont nem egyszerű.

Módosítás csak bizonyos feltételek mellett lehetséges, és időkorlátokhoz is van kötve!

6, Az összes utazási költség elszámolható a német adóbevallásban

Ez is egy tévhit, hogy minden utazási költséget el lehet számolni az adóbevallásban Németországban. Valójában az utazási költségek elszámolhatósága szigorúan szabályozott és korlátozott. Az adóhatóságok csak a munkával kapcsolatos utazási költségeket fogadják el elszámolhatónak. Ez a munkahely és az otthon közötti ingázásra, üzleti utakra és munkavégzéssel kapcsolatos utazásokra vonatkozik.

Magáncélú utazások, üdülések vagy személyes költségek nem minősülnek elszámolható költségeknek a német adóbevallás során.

7, Az adóhivatal levele, felszólítása mindig azt jelenti, hogy az adózó hibát követett el

Van, hogy az adózó azt gondolja, hogy ha kap egy felszólítást, vagy utólagos kérdőívet az adóhivataltól, az azt jelenti, hogy biztosan hibát követtek el az adóbevallásban vagy az adózással kapcsolatban.

Azonban nem minden felszólítás, utólagos kérdőív jelenti azt, hogy az adózó hibázott.

Az adóhivatalnak lehet további információkra vagy dokumentumokra van szüksége, vagy ez akár egy egyszerű adminisztratív intézkedés is lehet.

Fontos megérteni, hogy az adóhivatal felszólítását komolyan kell venni, és megfelelően, határidőre kell rá reagálni!

Összegzésképpen elmondható:

Az adózási szabályokat és rendelkezéseket fontos alaposan megismerni, pontosan előkészíteni az adóbevallást az összes szükséges dokumentummal a helyes adószámítás érdekében. Számos adózási elszámolási lehetőség van, amelyet érteni kell és helyesen alkalmazni azokat.

Az adózási tételek és kedvezmények helyes kezelése érdekében érdemes lehet szakértő segítséget igénybe venni!

Ahhoz, hogy elkészüljön a német adóbevallásod, családi pótlék igénylésed,

különböző adataidra, és igazolásokra van szüksége az adott ügyben eljáró hivatalnak.
Nyomtatványcsomagjaink tartalmaznak egy tájékoztatót, egy adatlapot, és egyéb igazolás űrlapokat,
mely nyomtatványokat a gombra kattintva tudod a legegyszerűbben kérni tőlünk és aztán indulhat az ügyintézés:

Ami még érdekelhet:

Klikkelj a felsorolásban szereplő címekre a teljes tartalom eléréséhez!

Shares

Pin It on Pinterest

Shares