nemetado.hu
EU/EGT igazolás kikérés

Mi változik május 22-e után?

Május 22-e után nagy könnyítés érkezik, ha a német adóbevallásod elkészítését tervezed.
De pontosan mi is az?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét.
Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek, és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit, ugyanis a tervezetből 2023. május 22-ei hatállyal automatikusan bevallás lesz – az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve.

Ezért, ha az EU/EGT igazolást szeretnéd kikérni és megfelelsz a fent leírtaknak, akkor már nem kell benyújtanod a magyar adóbevallásodat, hisz a NAV személyijövedelemadó-bevallási tervezetéből automatikusan adóbevallás lesz és így minden további nélkül kiadható az igazolás!

Mi is az EU/EGT (EU/EWR) igazolás?

Maga a rövidítés is utal arra, hogy mit takar az Igazolás.

  1. Az EU/EGT igazolás az Európai Unió (EU) és az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagjai közötti adózási kérdésekkel kapcsolatos igazolás, amely bizonyítja az adózó személy adózási státuszát, jövedelmét az EU vagy EGT területén.
  2. Az EU/EGT igazolás különösen fontos az átnyúló gazdasági tevékenységek határokon belül, például amikor valaki az egyik EU/EGT közösségben dolgozik.
  3. Az EU/EGT igazolást az adóhatóság állítja ki az adózók kérésére.
  4. Az EU/EGT igazolás tartalmazza az adózó nevét, születési dátumát, címét, az adózási évet, valamint az adóhatóság hitelesítő adatait.

A német adóhivatal kéri az EU/EGT Igazolást a magyar állampolgároktól. Főleg akkor, ha az adózónak, vagy a házastársának volt az adott évben magyar jövedelme.

Ha nem tudsz bemenni a magyar hivatalhoz, az EU/EGT Igazolás kikéréséért, mi kikérjük helyetted:

https://nemetado.hu/blog/2021/03/01/mit-tanitott-nekunk-2020/

Miért is előnyös, ha időben adod be a német adóbevallásodat? 

Sok jó ok van arra, hogy ne várjuk meg a hivatalos felszólítást.

Megemlítek néhány érvet, hogy miért érdemes időben intézkedni és előre elkészíteni az adóbevallásodat.

  1. Elkerülöd a stresszt és a késedelmi díjat: A német adóhatóságok szigorú határidőt szabnak az adóbevallás benyújtására. Ha késedelmet követsz el, az adóhivatal késedelmi kamatot számíthat fel. Az időben benyújtott adóbevallás elkerüli ezt a kellemetlenséget, megkímél a felesleges stressztől.
  2. Részletes tervezési lehetőség: Ha időben elkészíted és benyújtod az adóbevallást, akkor lehetőséged lesz alaposan átgondolni és tervezni az adózást. Előre láthatod az esetleges adókötelezettségeket és az adókedvezményeket.
  3. Gyorsabb adó-visszatérítési folyamat: Az időben benyújtott német adóbevallásokat általában gyorsabban dolgozza fel a német adóhatóság. Ez azt jelenti, hogy az adó-visszatérítési folyamat gyorsabb lehet számodra. Ha időben nyújtod be a bevallásodat, nagyobb esélyed van arra, hogy hamarabb megkapod a visszatérített adóösszeget.
  4. Időt és energiát takaríthatsz meg: Az időben adóbevallás benyújtása lehetővé teszi, hogy időben és rendezetten intézd az adózással kapcsolatos ügyeidet. Nem kell aggódnod a határidők miatt vagy a felszólításra való várakozás miatt. Elkerülheti az utolsó pillanatban történő rohanást és a hosszú várakozási sorokat az adóhivatalban.
  5. Lesz időd másra: Az időben elvégzett adóbevallással optimalizálhatod az adózási helyzetedet, így több időt és energiát szabadíthatsz fel más fontos ügyekre.

Gondos tervezéssel az adóbevallás elkészítése sokkal könnyebbé válhat. Ne hagyd, hogy az adózás stresszt okozzon, és használd ezeket a tippeket az adóbevallásod elkészítéséhez! 💪💰

A német adóbevallás beadásával, az adózó a német adó-visszatérítését is egy csapásra megoldottnak tekintheti!

A németADÓ bevallásról további információkat a következő gombra kattintva tudhatsz meg:

Ahhoz, hogy elkészüljön a német adóbevallásod, családi pótlék igénylésed,

különböző adataidra, és igazolásokra van szüksége az adott ügyben eljáró hivatalnak.
Nyomtatványcsomagjaink tartalmaznak egy tájékoztatót, egy adatlapot, és egyéb igazolás űrlapokat,
mely nyomtatványokat a gombra kattintva tudod a legegyszerűbben kérni tőlünk és aztán indulhat az ügyintézés:

Ami még érdekelhet:

Klikkelj a felsorolásban szereplő címekre a teljes tartalom eléréséhez!

Shares

Pin It on Pinterest

Shares