nemetado.hu

németADÓ visszatérítés

Ajánlom magunk a németországi adózás területén, mert

 • nem kell németül beszélned ahhoz, hogy el tudd intézni a német adóbevallásod
 • nem kell a német hivatalokat személyesen felkeresned
 • nem kell fordítóhoz menned, mi segítünk értelmezni minden olyan levelet, amit a német adóhivataltól kaptál
 • nem kell feltétlenül személyesen megjelenned az irodánkban, a szükséges dokumentumokat postán vagy e-mailben is elküldheted hozzánk, illetve telefonon is tudod tartani velünk a kapcsolatot, minden megkeresésre válaszolunk

Ajánlom magunk a németországi adózás területén, mert

 • nem kell németül beszélned ahhoz, hogy el tudd intézni a német adóbevallásod
 • nem kell a német hivatalokat személyesen felkeresned
 • nem kell fordítóhoz menned, mi segítünk értelmezni minden olyan levelet, amit a német adóhivataltól kaptál
 • nem kell feltétlenül személyesen megjelenned az irodánkban, a szükséges dokumentumokat postán vagy e-mailben is elküldheted hozzánk, illetve telefonon is tudod tartani velünk a kapcsolatot, minden megkeresésre válaszolunk
7

A németADÓ-visszatérítésről, a német adóbevallásról általában

Minden évben elkészítendő a német adóbevallás,

melynek segítségével kontrollálhatjuk, hogy ne fizessünk túl sok német jövedelemadót. Ehhez az adózónak be kell nyújtania a német adóbevallását a német adóhivatalhoz.

A német adóbevallással megállapítható, hogy az adózó jogosult-e német adó-visszatérítésre. A jó hír az, hogy érdemes kitölteni a német adóbevallási nyomtatványokat, ugyanis a Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint tíz adófizető közül kilenc kap német adó-visszatérítést. Az összeg is igen magas, mert egy munkavállaló átlagosan majdnem 900 euró német adó-visszatérítésnek örülhet.

Örömmel elmondhatjuk, hogy irodánk átlaga ennél magasabb, hiszen a segítségünkkel elkészített német adóbevallások átlagos előkalkulált összege: 1.437 €/adóév.

A számok tehát azt mutatják, hogy érdemes német adóbevallást készíteni.

Mi is az a személyi jövedelemadó?

A munkavállalók által fizetett  legfontosabb adó a jövedelemadó. A munkavállaló egy naptári év összes jövedelme alapján fizet jövedelemadót. A befolyt összeget az állam többek között

 • az oktatásra,
 • a hivatalok és a rendvédelmi szervek (például: rendőrség) fenntartására,
 • az utak, hidak és vasutak építésére, fenntartására,
 • az egészségügyi rendszerre (például orvosi és kórházi ellátás),
 • utazás támogatására stb. fordítja.

Az állam az adók útján biztosítja a költségvetési bevételeket, amelyeket az államháztartás kiadásaira fordít.

Hogyan kerülnek az adózó jövedelmi adatai a német adóhivatalhoz?

A munkáltató a munkavállalótól havonta automatikusan levonja a bruttó bérből a jövedelemadót, és az összeget átutalja a német adóhivatalhoz. A munkáltató átutalja még a szolidaritási adót is a német adóhivatalnak, illetve – ha az adózó egyházi, vallási közösség tagja – az egyházi adót is.

Ezen túlmenően a munkáltató levonja a bérből a nyugdíjjárulékot, az egészségbiztosítási járulékot, az ápolási járulékot és a munkanélküliségi biztosítást is.

Az adóbevallásban is a munkáltató által megadott adatok fognak szerepelni. 

Fontos megemlíteni, hogy nincsen jogtalanul levont adó. Ha év közben a bérprogram több adót vont le, mint amennyit az adózónak egyéni helyzete alapján fizetnie kellett volna, akkor a különbözetet a német adóbevallásban vissza lehet igényelni. Azaz a pénz nem vész el, mert ebben az esetben az adózó a német adó-visszatérítésével visszakapja a különbözetet.

Német adóbevalláshoz szükséges papírok, igazolások

A német adóhivatal és az ügyfél számára is az a legkedvezőbb, ha a német adóbevallás elekronikusan érkezik be a hivatalba.
Mégis miért is kell akkor ennyi igazolás a német adó-visszatérítés elkészítéséhez a magyar hivataloktól?

A válasz egyszerű. A német adóhivatal – eltérően a magyar adóhivataltól – a német adóbevallásokat a beérkezést követően ellenőrzi, megbizonyosodik arról, hogy az adóalapot csökkentő tételek megállják-e a helyüket. Mivel a német adóhivatalnak nincsen rálátása a magyar adatokra, – azaz,például arra, hogy a házasság valóban fennáll-e, vagy van-e Magyarországon lakástulajdona az adózónak, mekkora magyarországi jövedelemmel rendelkezik az adózó stb. így bekéri a magyar hivatali igazolásokat. Összességében elmondható, hogy annak érdekében, hogy minél több adóalapot csökkentő tételt elismerjen a német hivatal, igazolásokkal kell alá kell támasztani a költségeket.

Kinek kötelező beadnia a német adóbevallást?

 • Ha a munkabéred mellett egyéb jövedelmed meghaladja a 410 €-t. Az egyéb jövedelem származhat a következőkből: Arbeitslosengeld, Elterngeld, Kurzarbeitgeld, Krankengeld stb.
 • Ha több munkáltatód volt az adott évben, ahol a munkabéred utáni adó nem lett rendesen( a törvényi előírásoknak megfelelően/ szabályosan) levonva.
 • Ha béred a III-as vagy az V-ös adóosztály szerint lett számfejtve.
 • Ha év közben Te vagy feleséged az adóhivataltól adókedvezményt kaptatok (Freibetrag)
 • Ha az adott évben elváltál és Te vagy a volt feleséged újraházasodott.

+1 jó hír, ha könyvelő irodával készítteted a német adóbevallásodat, akkor a 07.31-i dátum az előző pontban leírtak szerint meghosszabbítható…

Aki az előző kategóriák egyikébe sem tartozik, annak 4 éve van a német adóbevallását elkészíttetni.

Azaz aki nem kötelezett német adóbevallásra, az önként kérheti az adó megállapítását a tárgyévet követő 4. év végéig.

Például a 2015-ös évről a német adó-visszatérítést bizonyos esetekben 2019.december 31-ig még be lehet nyújtani.

Mi a német adóbevallás beadási határideje?

Meddig is kell beadni a német adóbevallást? Aki adóbevallásra kötelezett, és saját maga készíti el a német adóbevallását, annak az adóévet követő év július 31-ig kell a német adóbevallását benyújtania. Azaz a 2018-as adóévről 2019.07.31-ig kell benyújtanod a német adóhivatalnak a bevallásodat, ha magad készíted el azt.

Abban az esetben, ha Te német adóbevallásra kötelezett vagy, és bejegyzett könyvelővel (pl. segítségünkkel) készítteted el a német adóbevallásodat, akkor az adóbevallásra legkésőbb az adóévet követő 2. év február 28-ig van lehetőséged.

Azaz a 2018-as adóévről velünk készítteted el az adóbevallásodat, akkor 2020.02.28-ig van lehetőséged benyújtanod azt a német adóhivatalhoz.

De van egy fontos kivétel a német adóbevallás beadási határidejét illetően!

Amennyiben a német adóhivatal (Finanzamt) emlékeztetőt (Erinnerung) küld a német adóbevallás beadásának szükségességéről,

úgy az emlékeztetőben szereplő határidőt mindenképpen figyelembe kell venned!

A gyors ügyintézés érdekében a német adóbevalláshoz szükséges nyomtatványainkat ide kattintva  tudod megrendelni!

Legyél te is naprakész

a német adózás és családi pótlék témaköreiben!
Ne maradj le olyan fontos információkról, mint például:

 • újdonságok, aktuális ügymenetre való figyelemfelhívás
 • határidők a németországi adózás/ családipótlék területein
 • változások (eljárásbeli, hivatali, törvényi, stb…)
 • aktuális híreink, ajánlataink, akcióink

Mi is az a Lohnsteuerbescheinigung és hogyan függ össze a német adóbevallással?

A munkáltató a naptári év végét vagy a munkaviszony befejezését követően külön nyilatkozattal, a Lohnsteuerbescheinigung-ban  közli a béradatokat és a levont német jövedelemadót a dolgozóval. A bérprogramon keresztül az adatokat a rendszer „átviszi” az adóhivatalhoz, amely a német adóbevallásban meg is fog jelenni.

Fontos tudnod, hogy ha az adott évben több munkáltatónál dolgoztál, akkor több Lohnsteuerbescheinigungod-nak kell lennie, mivel mindegyik munkáltató külön-külön igazolja le a béradatokat.

Vannak olyan kiadások, amelyek csökkenthetik a német adóterheket.

Ezeket a német adóbevallásban is meg kell határozni, mivel így német adó-visszatérítésre számíthatsz.

A képre kattintva megtudhatod, hogy milyen adatokat tartalmaz >>

adóalap csökkentő tételek, amivel te csak jól jársz!

s

A német adóbevallásban feltüntethető költségek közé tartozik például:

 • kettős háztartás megléte (német szállás költség, haza utak)
 • németországi munkába járás
 • munkaruha költsége
 • szakkönyvek
 • nyelvtanfolyamok
 • szakmai továbbképzések
 • állásinterjúk költsége
 • költözködés díja egy újabb álláslehetőség miatt
 • kamarai díj
 • könyvelési díj egy része
 • bankszámlavezetési díj
 • ügyvédi díj
 • fordítási díj egy újabb munkalehetőség miatt
 • gyermekek iskoláztatási költsége
 • bizonyos betegségek orvosi díjai
 • bizonyos biztosítási díjak
 • támogatások (egyenes ági felmenők, pártok ) stb…

A német adó-adóvisszatérítés fontos feltétele, hogy a kiadásokat az adózó igazoló dokumentumok másolatával, számlákkal bizonyítsa, és hogy a költségek az adott év január 1. és december 31. között merültek fel. Amennyiben az előírt igazolások nem megfelelőek, úgy a német adóhivatal dönthet arról, hogy nem fogadja el az általad érvényesíteni kívánt költségeket.

Mekkora összegű német adó-visszatérítésre számíthatsz?

Az adóvisszatérítés összege sok tényezőből áll össze. Függ a befizetett adó összegétől, az adóosztálytól, az adó mértékétől, a családi állapottól, az adóalapot csökkentő tételektől.

Tévhit, hogy a Lohnsteuerbescheinigung 4., 5. sorában lévő összeget fogja a német adóhivatal visszautalni. A Lohnsteuerbescheinigung-on nem szerepel a visszakapható adó összege. A Lohnsteuerbescheinigung a magyar M30-asnak fele meg, a magyar M30-ason sem látható a visszatérítendő adó.

Amit fontos tudnod, hogy a visszatérítendő adó soha nem magasabb, mint a befizetett és levont személyi jövedelemadó (ami a Lohnsteuerbescheinigung 4., 5. sorában lévő összeg). Vagyis a német adóhivatal nem egy bank! Azaz, ha év közben levon a munkáltató 1.100 €-t, akkor maximum 1.100 € adó-visszatérítésre számíthatsz.

Az adóbevallásban a „feleslegesen” levont adót visszaigényelheted, ekkor német adó-visszatérítésre számíthatsz.

Az ingyenes előkalkuláció szolgáltatásunkkal egy előzetes kalkulációt kaphatsz a várható adó-visszatérítés lehetőségéről és becsült mértékéről.

Mekkora összegű német adó-visszatérítésre számíthatsz?

Az adóvisszatérítés összege sok tényezőből áll össze. Függ a befizetett adó összegétől, az adóosztálytól, az adó mértékétől, a családi állapottól, az adóalapot csökkentő tételektől.

Tévhit, hogy a Lohnsteuerbescheinigung 4., 5. sorában lévő összeget fogja a német adóhivatal visszautalni. A Lohnsteuerbescheinigung-on nem szerepel a visszakapható adó összege. A Lohnsteuerbescheinigung a magyar M30-asnak fele meg, a magyar M30-ason sem látható a visszatérítendő adó.

Amit fontos tudnod, hogy a visszatérítendő adó soha nem magasabb, mint a befizetett és levont személyi jövedelemadó (ami a Lohnsteuerbescheinigung 4., 5. sorában lévő összeg). Vagyis a német adóhivatal nem egy bank! Azaz, ha év közben levon a munkáltató 1.100 €-t, akkor maximum 1.100 € adó-visszatérítésre számíthatsz.

Az adóbevallásban a „feleslegesen” levont adót visszaigényelheted, ekkor német adó-visszatérítésre számíthatsz.

Az ingyenes előkalkuláció szolgáltatásunkkal egy előzetes kalkulációt kaphatsz a várható adó-visszatérítés lehetőségéről és becsült mértékéről.

A német adó-bevallást mennyi idő alatt dolgozza fel a német adóhivatal?

Az adóhivatalnak 6 hónap feldolgozási ideje van. Ez azt jelenti, hogy miután beérkezik az anyagod a hivatalba, a német adóhivatalnak 6 hónapnyi ideje van az ügyed elbírálására. Tapasztalataink azt mutatják, hogy az ügyfeleink 95%-a átlagosan 4 hónapon belül megkapja az adóhivatali határozatot és az összeget az általa megadott bankszámlaszámra.  Természetesen több esetben is előfordul, hogy akár 2 hét alatt is megérkezik az eredmény, de az adóhivatalnak fél éve van az adatok feldolgozására.

Mindig vannak úgynevezett „csúcs időszakok”, amikor a hivatalban – és nálunk is – a feldolgozási idő hosszabb (a határidők közeledtével vagy a nyári szabadságolások időszakában). Összességében elmondható, hogy érdemes év elején benyújtani a német adóbevallást, mivel abban az időszakban még a hivatal feldolgozási ideje is jóval rövidebb.

A német adó nemzetközi összehasonlításban

A németországi jövedelemadót általában bonyolultnak tekintik, mivel a német adó számítását első ránézésre nem könnyű megérteni.

Németországban progresszív adórendszer van, azaz akinek magasabb a jövedelme, magasabb adót fizet. Egyszerűen fogalmazva: a gazdagabbaknak jövedelmük nagyobb százalékát kell leróniuk személyi jövedelemadó formájában.

A gyakorlatban a német adó mértéke százalékosan kifejezve az alábbiakat jelenti:

 • évi 9.000 €-ig a személyi jövedelemadó 0%
 • majd sávosan emelkedik, a legmagasabb 45%-ot évi 260.533 €-nál éri el.

Segítségünkkel Te is elkészítheted a német adóbevallásodat!

Ahhoz, hogy elkészüljön a német adóbevallásod, különböző adatokra és igazolásokra van szüksége az adott ügyben eljáró hivatalnak. Nyomtatványok és igazolások nélkül a hivatal nem fogja pozitívan elbírálni a német adóbevallásodat, mert a hivatalnak kötelessége meggyőződni arról, hogy az adatok valósak-e, az adóalapot csökkentő tételek megállják-e a helyüket.

Nyomtatványcsomagjaink, amik ide kattintva me is igényelhetőek, tartalmaznak egy tájékoztatót, egy adatlapot és egyéb igazolásokhoz szükséges űrlapokat.

A nyomtatványokat értelemszerűen ki kell tölteni, töltetni és leigazoltatni (pl.: Járási Hivatal, Kormányhivatal, NAV stb.).

Majd a kitöltött nyomtatványokat visszajuttatod hozzánk, azokból elkészül a német adóbevallásod, amelyet mi postai úton juttatunk el hozzád.

Miért jó, hogy még beküldés előtt kontrollálni tudod az adatokat?

 • Mert ha még változtatni szeretnél, azt még az utolsó pillanatban megteheted (pl. bankszámlaszám-módosítás, postázási cím módosítása).
 • Nagyobb rálátásod van az ügymenetre (nyomon tudod követni, hogy mikor érkezik be az anyagod a hivatalhoz).
 • Nincsen előre aláírt üres nyomtatvány!

Te is szeretnéd minél hamarabb visszakapni a német adó-visszatérítésedet?

Három dologra hívjuk fel a figyelmed, amivel felgyorsíthatod a folyamatot, hogy a német adóbevallásod eredményét, azaz a német adó-visszatérítésedet minél hamarabb megkapd:

 1. Érdemes minél hamarabb beadni a bevallást, mivel a német adóhivatalban beérkezési sorrendben dolgozzák fel a német adóbevallásokat
 2. A német adóbevallást elektronikusan kell beadni
 3. Legyen kéznél az összes bizonylat, nyomtatvány, amelyek alapján a német adóbevallás elkészült, hogy ha az adóhivatali ügyintézőnek kérdése van, minél hamarabb tudjunk rá reagálni.

Gyere és Legyél Te is az ügyfelünk!

Ami még érdekelhet!

A következő modulban tudsz kedvedre válogatni a Hírek lapunkon ezidáig mejelent fontos témákból, információkból!
A jobb és bal oldali nyilakkal tudod kiválasztani a számodra érdekes bejegyzést, és a “Bővebben” gombra kattintva tudod elolvasni az egész cikket!

Így sem találtad meg a mit szerettél volna, akkor próbáld meg a keresőbe beírni ami érdekel.

A német szövetségi kormány újabb segélycsomagról döntött.

Itt vannak a főbb részletek, ami Téged is érinthet... 1, Kinderbonus Júliusban érkezik a gyermekes családoknak az idei Kinderbonus. A kifizetés egyszeri lesz, gyermekenként összesen 100 euró. A Kinderbonus-t nem kell extra kérni, automatikusan jár. A bónusz célja a családok nehézségeinek...

2022-es újdonságok, németADÓ és németCSALÁDI tekintetében.

A főbb 2022-es változások, ami téged is érdekelhet. 1, Alapkedvezmény emelése Ez az az összeghatár, amit, ha nem ér el a Németországban adózó, addig az összegig nem kell neki személyi jövedelemadót fizetnie. A 2021-es évre ez az összeg a 9.744,-€ volt,míg 2022-ben ez az összeg 9.984,-€ lesz.Ha a...

A németországi adóvisszatérítés hasznos trükkjei.

A németországi adóvisszatérítés hasznos trükkjei, amik téged is érdekelhetnek. Német adóbevallást alapjában véve két okból nyújtunk be: kötelesek vagyunk rá,önként tesszük ezt meg. Például, ha 2020-ban több mint 410 euró rövidített munkaidő-kedvezményt kaptál, vagy német családi pótlékot...

Rólunk, tőlünk, nektek-2021 szeptemberi németADÓ HÍRADÓ.

A szeptember cégünk életében változást hozott. Réka kolléganőnk távozott a cégtől, vele már nem beszélhettek, találkozhattok többet az irodánkban. Helyette új kolléganőt köszönthetünk a ROLESZT Kft németADÓ-Tündérei csapatában Niki személyében. Fogadjátok Őt sok szeretettel! Niki veszi át Réka...

FIGYELEM! Határidő változások!

Mikor kell benyújtani a német adóbevallást? Annak, akinek kötelező benyújtani a német adóbevallását és saját maga készíti el azt, annak a július 31-i határidőt meghosszabbította 2021 október 31.-ig a német állam. Ebben az esetben a német adóbevallás 2021. november 1.-ig meg kell, hogy érkezzen az...

Bizonylatokat gyűjteni és megőrizni.

Kell-e a német adóbevalláshoz bizonylatokat csatolni? Én azt ajánlom, hogy igen, bizonyos igazolásokat jó, ha már a bevallással együtt elküldünk a német hivatalnak! Ezzel elkerüljük az esetleges adategyeztetést, hamarabb dolgozza fel a német adóhivatal a bevallásunkat, mivel már rögtön minden adat...

Lohnsteuerbescheinigung-2020!

a képre kattintva le is tudod tölteni .pdf formátumban a 2020-as minta Lohnsteuerbescheinigungot... A német Lohnsteuerbescheinigung (elektronikus jövedelemadó-igazolás) nemcsak áttekintést nyújt az elmúlt évben levont adókról, járulékokról, hanem nagyon hasznos a saját adóbevallás elkészítésekor...

18 éves lettem én, meglepetés e költemény…

(Persze, csak hasonlóan kezdődik József Attila verse) 2003. március 21. Nagy évszám, ez a mi életünkben, nagykorú lett a cégünk. A ROLESZT Kft 18 évvel ezelőtt alakult. Sok minden történt az elmúlt 18 év alatt. Amikor egy üzlet beindul…. Mikor elkezdtünk a "német vonallal" foglalkozni, még nem...

Mit tanított nekünk 2020?

Többek között azt, hogy egy új szolgáltatással bővítsük a palettánkat! A 2020-as év többször felülírta a terveinket, ez az az év, amely folyamatosan gyors reagálásra késztetett minket.  Emellett az újra gondolás is szerepet játszott a mi tevékenységünkben is. A vírushelyzet kapcsán bevezetett...

Kurzarbeit és adóbevallás.

Kurzarbeit és adóbevallás – a fontosabb dolgok itt röviden egy helyen! Ez a fajta juttatás, melyet a munkavállaló csak rövid ideig kaphat, adómentes.Azonban ez a bevétel is jövedelemnek számít, és ezáltal növelheti az adókulcsot, vagyis a progresszív adózás miatt, ez a juttatás növeli fogja az...

Mit mondanak rólunk az ügyfeleink?

Sziasztok!
Megkaptuk az adó-visszatérítést, és a papírokat is. Ezzel a továbbiakban már nincs tennivalónk, ha jól gondolom! A vártnál jobb elbírálásban részesültünk, ezúton is köszönjük a munkátokat, gyors, figyelmes, pontos és eredményes!!!!
Továbbra is ajánlani foglak benneteket. Mi biztosan maradunk ügyfeletek!
T. Norbert

Ügyfél

Sziasztok Tündérek!

A múlt héten megérkezett a férjem adóvisszatérítése a 2016. évről.

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNJÜK!!!
Kellemes meglepetés volt a nyaralás közepén… Jóval kevesebbre számítottunk…

Örülünk, hogy idén is Titeket választottunk, még soha nem csalódtunk.

További jó munkát, szép napot, a szabadságon lévő kollégá(k)nak pedig jó pihenést kívánunk!!!

V.N.D Anna

Ügyfél

Sziasztok!

Szeretném megköszönni, hogy az idén is tökéletes munkát végeztek! Pár napja megérkezett a számlámra a visszatérítés összege amivel nagyon elégedett vagyok.

A jövő évben is számitok önökre és a fiam is, mint új ügyfél mivel most már ö is itt dolgozik velem!

K. György

Ügyfél

Pin It on Pinterest

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. A részletekért kattintson ide. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás