nemetado.hu

németADÓ visszatérítés

Ajánlom magunk a németországi adózás területén, mert

 • nem kell németül beszélned ahhoz, hogy el tudd intézni a német adóbevallásod
 • nem kell a német hivatalokat személyesen felkeresned
 • nem kell fordítóhoz menned, mi segítünk értelmezni minden olyan levelet, amit a német adóhivataltól kaptál
 • nem kell feltétlenül személyesen megjelenned az irodánkban, a szükséges dokumentumokat postán vagy e-mailben is elküldheted hozzánk, illetve telefonon is tudod tartani velünk a kapcsolatot, minden megkeresésre válaszolunk

Ajánlom magunk a németországi adózás területén, mert

 • nem kell németül beszélned ahhoz, hogy el tudd intézni a német adóbevallásod
 • nem kell a német hivatalokat személyesen felkeresned
 • nem kell fordítóhoz menned, mi segítünk értelmezni minden olyan levelet, amit a német adóhivataltól kaptál
 • nem kell feltétlenül személyesen megjelenned az irodánkban, a szükséges dokumentumokat postán vagy e-mailben is elküldheted hozzánk, illetve telefonon is tudod tartani velünk a kapcsolatot, minden megkeresésre válaszolunk
7

A németADÓ-visszatérítésről, a német adóbevallásról általában

Minden évben elkészítendő a német adóbevallás,

melynek segítségével kontrollálhatjuk, hogy ne fizessünk túl sok német jövedelemadót. Ehhez az adózónak be kell nyújtania a német adóbevallását a német adóhivatalhoz.

A német adóbevallással megállapítható, hogy az adózó jogosult-e német adó-visszatérítésre. A jó hír az, hogy érdemes kitölteni a német adóbevallási nyomtatványokat, ugyanis a Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint tíz adófizető közül kilenc kap német adó-visszatérítést. Az összeg is igen magas, mert egy munkavállaló átlagosan majdnem 900 euró német adó-visszatérítésnek örülhet.

Örömmel elmondhatjuk, hogy irodánk átlaga ennél magasabb, hiszen a segítségünkkel elkészített német adóbevallások átlagos előkalkulált összege: 1.437 €/adóév.

A számok tehát azt mutatják, hogy érdemes német adóbevallást készíteni.

Mi is az a személyi jövedelemadó?

A munkavállalók által fizetett  legfontosabb adó a jövedelemadó. A munkavállaló egy naptári év összes jövedelme alapján fizet jövedelemadót. A befolyt összeget az állam többek között

 • az oktatásra,
 • a hivatalok és a rendvédelmi szervek (például: rendőrség) fenntartására,
 • az utak, hidak és vasutak építésére, fenntartására,
 • az egészségügyi rendszerre (például orvosi és kórházi ellátás),
 • utazás támogatására stb. fordítja.

Az állam az adók útján biztosítja a költségvetési bevételeket, amelyeket az államháztartás kiadásaira fordít.

Hogyan kerülnek az adózó jövedelmi adatai a német adóhivatalhoz?

A munkáltató a munkavállalótól havonta automatikusan levonja a bruttó bérből a jövedelemadót, és az összeget átutalja a német adóhivatalhoz. A munkáltató átutalja még a szolidaritási adót is a német adóhivatalnak, illetve – ha az adózó egyházi, vallási közösség tagja – az egyházi adót is.

Ezen túlmenően a munkáltató levonja a bérből a nyugdíjjárulékot, az egészségbiztosítási járulékot, az ápolási járulékot és a munkanélküliségi biztosítást is.

Az adóbevallásban is a munkáltató által megadott adatok fognak szerepelni. 

Fontos megemlíteni, hogy nincsen jogtalanul levont adó. Ha év közben a bérprogram több adót vont le, mint amennyit az adózónak egyéni helyzete alapján fizetnie kellett volna, akkor a különbözetet a német adóbevallásban vissza lehet igényelni. Azaz a pénz nem vész el, mert ebben az esetben az adózó a német adó-visszatérítésével visszakapja a különbözetet.

Német adóbevalláshoz szükséges papírok, igazolások

A német adóhivatal és az ügyfél számára is az a legkedvezőbb, ha a német adóbevallás elekronikusan érkezik be a hivatalba.
Mégis miért is kell akkor ennyi igazolás a német adó-visszatérítés elkészítéséhez a magyar hivataloktól?

A válasz egyszerű. A német adóhivatal – eltérően a magyar adóhivataltól – a német adóbevallásokat a beérkezést követően ellenőrzi, megbizonyosodik arról, hogy az adóalapot csökkentő tételek megállják-e a helyüket. Mivel a német adóhivatalnak nincsen rálátása a magyar adatokra, – azaz,például arra, hogy a házasság valóban fennáll-e, vagy van-e Magyarországon lakástulajdona az adózónak, mekkora magyarországi jövedelemmel rendelkezik az adózó stb. így bekéri a magyar hivatali igazolásokat. Összességében elmondható, hogy annak érdekében, hogy minél több adóalapot csökkentő tételt elismerjen a német hivatal, igazolásokkal kell alá kell támasztani a költségeket.

Kinek kötelező beadnia a német adóbevallást?

 • Ha a munkabéred mellett egyéb jövedelmed meghaladja a 410 €-t. Az egyéb jövedelem származhat a következőkből: Arbeitslosengeld, Elterngeld, Kurzarbeitgeld, Krankengeld stb.
 • Ha több munkáltatód volt az adott évben, ahol a munkabéred utáni adó nem lett rendesen( a törvényi előírásoknak megfelelően/ szabályosan) levonva.
 • Ha béred a III-as vagy az V-ös adóosztály szerint lett számfejtve.
 • Ha év közben Te vagy feleséged az adóhivataltól adókedvezményt kaptatok (Freibetrag)
 • Ha az adott évben elváltál és Te vagy a volt feleséged újraházasodott.

+1 jó hír, ha könyvelő irodával készítteted a német adóbevallásodat, akkor a 07.31-i dátum az előző pontban leírtak szerint meghosszabbítható…

Aki az előző kategóriák egyikébe sem tartozik, annak 4 éve van a német adóbevallását elkészíttetni.

Azaz aki nem kötelezett német adóbevallásra, az önként kérheti az adó megállapítását a tárgyévet követő 4. év végéig.

Például a 2015-ös évről a német adó-visszatérítést bizonyos esetekben 2019.december 31-ig még be lehet nyújtani.

Mi a német adóbevallás beadási határideje?

Meddig is kell beadni a német adóbevallást? Aki adóbevallásra kötelezett, és saját maga készíti el a német adóbevallását, annak az adóévet követő év július 31-ig kell a német adóbevallását benyújtania. Azaz a 2018-as adóévről 2019.07.31-ig kell benyújtanod a német adóhivatalnak a bevallásodat, ha magad készíted el azt.

Abban az esetben, ha Te német adóbevallásra kötelezett vagy, és bejegyzett könyvelővel (pl. segítségünkkel) készítteted el a német adóbevallásodat, akkor az adóbevallásra legkésőbb az adóévet követő 2. év február 28-ig van lehetőséged.

Azaz a 2018-as adóévről velünk készítteted el az adóbevallásodat, akkor 2020.02.28-ig van lehetőséged benyújtanod azt a német adóhivatalhoz.

De van egy fontos kivétel a német adóbevallás beadási határidejét illetően!

Amennyiben a német adóhivatal (Finanzamt) emlékeztetőt (Erinnerung) küld a német adóbevallás beadásának szükségességéről,

úgy az emlékeztetőben szereplő határidőt mindenképpen figyelembe kell venned!

A gyors ügyintézés érdekében a német adóbevalláshoz szükséges nyomtatványainkat ide kattintva  tudod megrendelni!

Legyél te is naprakész

a német adózás és családi pótlék témaköreiben!
Ne maradj le olyan fontos információkról, mint például:

 • újdonságok, aktuális ügymenetre való figyelemfelhívás
 • határidők a németországi adózás/ családipótlék területein
 • változások (eljárásbeli, hivatali, törvényi, stb…)
 • aktuális híreink, ajánlataink, akcióink

Mi is az a Lohnsteuerbescheinigung és hogyan függ össze a német adóbevallással?

A munkáltató a naptári év végét vagy a munkaviszony befejezését követően külön nyilatkozattal, a Lohnsteuerbescheinigung-ban  közli a béradatokat és a levont német jövedelemadót a dolgozóval. A bérprogramon keresztül az adatokat a rendszer „átviszi” az adóhivatalhoz, amely a német adóbevallásban meg is fog jelenni.

Fontos tudnod, hogy ha az adott évben több munkáltatónál dolgoztál, akkor több Lohnsteuerbescheinigungod-nak kell lennie, mivel mindegyik munkáltató külön-külön igazolja le a béradatokat.

Vannak olyan kiadások, amelyek csökkenthetik a német adóterheket.

Ezeket a német adóbevallásban is meg kell határozni, mivel így német adó-visszatérítésre számíthatsz.

A képre kattintva megtudhatod, hogy milyen adatokat tartalmaz >>

adóalap csökkentő tételek, amivel te csak jól jársz!

s

A német adóbevallásban feltüntethető költségek közé tartozik például:

 • kettős háztartás megléte (német szállás költség, haza utak)
 • németországi munkába járás
 • munkaruha költsége
 • szakkönyvek
 • nyelvtanfolyamok
 • szakmai továbbképzések
 • állásinterjúk költsége
 • költözködés díja egy újabb álláslehetőség miatt
 • kamarai díj
 • könyvelési díj egy része
 • bankszámlavezetési díj
 • ügyvédi díj
 • fordítási díj egy újabb munkalehetőség miatt
 • gyermekek iskoláztatási költsége
 • bizonyos betegségek orvosi díjai
 • bizonyos biztosítási díjak
 • támogatások (egyenes ági felmenők, pártok ) stb…

A német adó-adóvisszatérítés fontos feltétele, hogy a kiadásokat az adózó igazoló dokumentumok másolatával, számlákkal bizonyítsa, és hogy a költségek az adott év január 1. és december 31. között merültek fel. Amennyiben az előírt igazolások nem megfelelőek, úgy a német adóhivatal dönthet arról, hogy nem fogadja el az általad érvényesíteni kívánt költségeket.

Mekkora összegű német adó-visszatérítésre számíthatsz?

Az adóvisszatérítés összege sok tényezőből áll össze. Függ a befizetett adó összegétől, az adóosztálytól, az adó mértékétől, a családi állapottól, az adóalapot csökkentő tételektől.

Tévhit, hogy a Lohnsteuerbescheinigung 4., 5. sorában lévő összeget fogja a német adóhivatal visszautalni. A Lohnsteuerbescheinigung-on nem szerepel a visszakapható adó összege. A Lohnsteuerbescheinigung a magyar M30-asnak fele meg, a magyar M30-ason sem látható a visszatérítendő adó.

Amit fontos tudnod, hogy a visszatérítendő adó soha nem magasabb, mint a befizetett és levont személyi jövedelemadó (ami a Lohnsteuerbescheinigung 4., 5. sorában lévő összeg). Vagyis a német adóhivatal nem egy bank! Azaz, ha év közben levon a munkáltató 1.100 €-t, akkor maximum 1.100 € adó-visszatérítésre számíthatsz.

Az adóbevallásban a „feleslegesen” levont adót visszaigényelheted, ekkor német adó-visszatérítésre számíthatsz.

A szinte ingyenes előkalkuláció szolgáltatásunkkal egy előzetes kalkulációt kaphatsz a várható adó-visszatérítés lehetőségéről és becsült mértékéről.

Mekkora összegű német adó-visszatérítésre számíthatsz?

Az adóvisszatérítés összege sok tényezőből áll össze. Függ a befizetett adó összegétől, az adóosztálytól, az adó mértékétől, a családi állapottól, az adóalapot csökkentő tételektől.

Tévhit, hogy a Lohnsteuerbescheinigung 4., 5. sorában lévő összeget fogja a német adóhivatal visszautalni. A Lohnsteuerbescheinigung-on nem szerepel a visszakapható adó összege. A Lohnsteuerbescheinigung a magyar M30-asnak fele meg, a magyar M30-ason sem látható a visszatérítendő adó.

Amit fontos tudnod, hogy a visszatérítendő adó soha nem magasabb, mint a befizetett és levont személyi jövedelemadó (ami a Lohnsteuerbescheinigung 4., 5. sorában lévő összeg). Vagyis a német adóhivatal nem egy bank! Azaz, ha év közben levon a munkáltató 1.100 €-t, akkor maximum 1.100 € adó-visszatérítésre számíthatsz.

Az adóbevallásban a „feleslegesen” levont adót visszaigényelheted, ekkor német adó-visszatérítésre számíthatsz.

A szinte ingyenes előkalkuláció szolgáltatásunkkal egy előzetes kalkulációt kaphatsz a várható adó-visszatérítés lehetőségéről és becsült mértékéről.

A német adó-bevallást mennyi idő alatt dolgozza fel a német adóhivatal?

Az adóhivatalnak 6 hónap feldolgozási ideje van. Ez azt jelenti, hogy miután beérkezik az anyagod a hivatalba, a német adóhivatalnak 6 hónapnyi ideje van az ügyed elbírálására. Tapasztalataink azt mutatják, hogy az ügyfeleink 95%-a átlagosan 4 hónapon belül megkapja az adóhivatali határozatot és az összeget az általa megadott bankszámlaszámra.  Természetesen több esetben is előfordul, hogy akár 2 hét alatt is megérkezik az eredmény, de az adóhivatalnak fél éve van az adatok feldolgozására.

Mindig vannak úgynevezett „csúcs időszakok”, amikor a hivatalban – és nálunk is – a feldolgozási idő hosszabb (a határidők közeledtével vagy a nyári szabadságolások időszakában). Összességében elmondható, hogy érdemes év elején benyújtani a német adóbevallást, mivel abban az időszakban még a hivatal feldolgozási ideje is jóval rövidebb.

A német adó nemzetközi összehasonlításban

A németországi jövedelemadót általában bonyolultnak tekintik, mivel a német adó számítását első ránézésre nem könnyű megérteni.

Németországban progresszív adórendszer van, azaz akinek magasabb a jövedelme, magasabb adót fizet. Egyszerűen fogalmazva: a gazdagabbaknak jövedelmük nagyobb százalékát kell leróniuk személyi jövedelemadó formájában.

A gyakorlatban a német adó mértéke százalékosan kifejezve az alábbiakat jelenti:

 • évi 9.000 €-ig a személyi jövedelemadó 0%
 • majd sávosan emelkedik, a legmagasabb 45%-ot évi 260.533 €-nál éri el.

Segítségünkkel Te is elkészítheted a német adóbevallásodat!

Ahhoz, hogy elkészüljön a német adóbevallásod, különböző adatokra és igazolásokra van szüksége az adott ügyben eljáró hivatalnak. Nyomtatványok és igazolások nélkül a hivatal nem fogja pozitívan elbírálni a német adóbevallásodat, mert a hivatalnak kötelessége meggyőződni arról, hogy az adatok valósak-e, az adóalapot csökkentő tételek megállják-e a helyüket.

Nyomtatványcsomagjaink, amik ide kattintva me is igényelhetőek, tartalmaznak egy tájékoztatót, egy adatlapot és egyéb igazolásokhoz szükséges űrlapokat.

A nyomtatványokat értelemszerűen ki kell tölteni, töltetni és leigazoltatni (pl.: Járási Hivatal, Kormányhivatal, NAV stb.).

Majd a kitöltött nyomtatványokat visszajuttatod hozzánk, azokból elkészül a német adóbevallásod, amelyet mi postai úton juttatunk el hozzád.

Segítségünkkel Te is elkészítheted a német adóbevallásodat!

Ahhoz, hogy elkészüljön a német adóbevallásod, különböző adatokra és igazolásokra van szüksége az adott ügyben eljáró hivatalnak. Nyomtatványok és igazolások nélkül a hivatal nem fogja pozitívan elbírálni a német adóbevallásodat, mert a hivatalnak kötelessége meggyőződni arról, hogy az adatok valósak-e, az adóalapot csökkentő tételek megállják-e a helyüket.

Nyomtatványcsomagjaink, amik ide kattintva me is igényelhetőek, tartalmaznak egy tájékoztatót, egy adatlapot és egyéb igazolásokhoz szükséges űrlapokat.

A nyomtatványokat értelemszerűen ki kell tölteni, töltetni és leigazoltatni (pl.: Járási Hivatal, Kormányhivatal, NAV stb.).

Majd a kitöltött nyomtatványokat visszajuttatod hozzánk, azokból elkészül a német adóbevallásod, amelyet mi postai úton juttatunk el hozzád.

Te is szeretnéd minél hamarabb visszakapni a német adó-visszatérítésedet?

Három dologra hívjuk fel a figyelmed, amivel felgyorsíthatod a folyamatot, hogy a német adóbevallásod eredményét, azaz a német adó-visszatérítésedet minél hamarabb megkapd:

 1. Érdemes minél hamarabb beadni a bevallást, mivel a német adóhivatalban beérkezési sorrendben dolgozzák fel a német adóbevallásokat
 2. A német adóbevallást elektronikusan kell beadni
 3. Legyen kéznél az összes bizonylat, nyomtatvány, amelyek alapján a német adóbevallás elkészült, hogy ha az adóhivatali ügyintézőnek kérdése van, minél hamarabb tudjunk rá reagálni.

Gyere és Legyél Te is az ügyfelünk!

Ami még érdekelhet!

A következő modulban tudsz kedvedre válogatni a Hírek lapunkon ezidáig mejelent fontos témákból, információkból!
A jobb és bal oldali nyilakkal tudod kiválasztani a számodra érdekes bejegyzést, és a „Bővebben” gombra kattintva tudod elolvasni az egész cikket!

Így sem találtad meg a mit szerettél volna, akkor próbáld meg a keresőbe beírni ami érdekel.

Németországi adóbevallás Határidő Közeleg!

A németADÓ-bevallás határideje a 2022-es adóévre vonatkozóan hamarosan lejár! Amennyiben kötelező benyújtanod a németországi adóbevallásodat, úgy a 2022-es évre ezt még német adótanácsadói irodán keresztül 2024. július 31-ig megteheted. Aki elmulasztja a németADÓ-bevallását határidőre benyújtani,...

Itt az ideje, hogy összegyűjtsük az összes dokumentumot a németADÓ-bevalláshoz!

Fizess kevesebb adót a német adóbevallásod segítségével! A németADÓ-bevallás során számos különböző típusú költség elszámolható, amelyek csökkenthetik az adófizetés mértékét. Itt egy könnyen használható lista azokról a költségekről, amiket a németADÓ-bevallásodban Te is fel tudsz tüntetni:...

2024-es németADÓ-s és németCSALÁDI-s újdonságok.

Szeretnénk tájékoztatni téged a 2024-es év néhány fontos adózási változásáról, melyekre érdemes odafigyelni. Ezek a változások számos előnyt hoznak a német adófizetők számára, ezért érdemes neked is átolvasni. 1., Alapkedvezmény emelése: Az alapkedvezmény tovább növekszik 2024-ben, ami...

Fontos információk az adózóknak – Felszólítás a német adóhivataltól

https://youtu.be/U8rFcwQTv1I Kedves látogató, szeretnénk emlékeztetni téged arra, hogy mit kell tenned, ha a német adóhivataltól felszólítást kaptál a német adóbevallásoddal kapcsolatban. Olvasd el a rövid összefoglalót erről! 1. Ellenőrizd a felszólítást: Az első lépés az, hogy pontosan...

Németországi adóosztályok (Steuerklasse) – ezt érdemes tudni róla!

Németországban az adóalanyokat a helyileg illetékes adóhivatal (FINANZAMT) sorolja be, hogy ki melyik adóosztályba tartozik. 6 adóosztályt (Steuerklasse) különböztet meg a német adóhivatal.   Az adóosztályba való besorolást több szempont határozza meg, feltérképezésre kerül a családi, munkahelyi...

Tévhitek az adózással kapcsolatban: 7 általános hiedelem, amit jobb eloszlatni!

1, Minden kiadás elszámolható a német adóbevallásban Sokan úgy gondolhatják, hogy bármilyen költséget, amit elköltöttek, elszámolható az adóbevallásban. Ez jó lenne, de valójában csak bizonyos típusú költségek elszámolhatóak, például munkával kapcsolatos kiadások, utazási költségek vagy bizonyos...

Fontos változás május 22-étől: Az EU/EGT Igazolás és a német adóbevallás összefüggése

Mi változik május 22-e után? Május 22-e után nagy könnyítés érkezik, ha a német adóbevallásod elkészítését tervezed. De pontosan mi is az? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét.Azoknak, akik a tervezet...

Intézd elsők között a 2022-es német adóbevallásodat!

Ha megkaptad a Lohnsteuerbescheinigung-odat a 2022-es évre, már szedheted is össze a kiadásaidat a 2022-es német adóbevallásodhoz. 12 tipp, hogy milyen költségeket tudsz érvényesíteni a német adóbevallásodban. álláskeresési költség (új munkahely keresés esetén)költözés költségei (akár...

2023-as németADÓ-s és németCSALÁDI-s újdonságok.

A főbb 2023-as változások, amik minden bizonnyal téged sem fognak hidegen hagyni! 1, Alapkedvezmény emelése Minden évben pozitív irányba változik ez az összeg, ami egy nagyon jó hír.Ez az az összeghatár, amit, ha el nem ér az adózó, addig nem kell neki német személyi jövedelemadót fizetnie. A...

A német szövetségi kormány újabb segélycsomagról döntött.

Itt vannak a főbb részletek, ami Téged is érinthet... 1, Kinderbonus Júliusban érkezik a gyermekes családoknak az idei Kinderbonus. A kifizetés egyszeri lesz, gyermekenként összesen 100 euró. A Kinderbonus-t nem kell extra kérni, automatikusan jár. A bónusz célja a családok nehézségeinek...

Mit mondanak rólunk az ügyfeleink?

Sziasztok!
Megkaptuk az adó-visszatérítést, és a papírokat is. Ezzel a továbbiakban már nincs tennivalónk, ha jól gondolom! A vártnál jobb elbírálásban részesültünk, ezúton is köszönjük a munkátokat, gyors, figyelmes, pontos és eredményes!!!!
Továbbra is ajánlani foglak benneteket. Mi biztosan maradunk ügyfeletek!
T. Norbert

Ügyfél

Sziasztok Tündérek!

A múlt héten megérkezett a férjem adóvisszatérítése a 2016. évről.

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNJÜK!!!
Kellemes meglepetés volt a nyaralás közepén… Jóval kevesebbre számítottunk…

Örülünk, hogy idén is Titeket választottunk, még soha nem csalódtunk.

További jó munkát, szép napot, a szabadságon lévő kollégá(k)nak pedig jó pihenést kívánunk!!!

V.N.D Anna

Ügyfél

Sziasztok!

Szeretném megköszönni, hogy az idén is tökéletes munkát végeztek! Pár napja megérkezett a számlámra a visszatérítés összege amivel nagyon elégedett vagyok.

A jövő évben is számitok önökre és a fiam is, mint új ügyfél mivel most már ö is itt dolgozik velem!

K. György

Ügyfél

Pin It on Pinterest