nemetado.hu

Új hónap, új törvények, új szabályok, változások. Mi változik 2019 novemberétől németországban, például:

2019_november

1. Személyi igazolvány

Az EU polgárai most már online is azonosíthatják magukat.
2017 óta a Németországi Szövetségi Köztársaság állampolgárainak lehetősége van arra, hogy azonosítsák magukat az interneten a személyi igazolványban lévő chippel.
Ennek az elektronikus személyi igazolványnak két funkciója van:

  • egyrészt a távoli felhasználók elméletileg jogilag kötelező aláírást tudnak készíteni
  • másrészt a polgárok felhasználhatják arra, hogy bejelentkezzenek a hatóságokhoz, a biztosítótársaságokhoz vagy az online vásárláshoz.

Azoknak, akik online jogosítványt igényelnek, vagy online adóbevallást terveznek önmaguk beadni(könyvelő irodán keresztül történő online adóbevallás esetén erre nincs szükség), szükségük van az online azonosító funkcióra.

Ezenkívül célja még az online személyi azonosításnak a személyazonosság-lopás és az ezzel kapcsolatos visszaélések elkerülése.
Eddig is volt lehetőség online azonosításra, csak nem mindenki használhatta ki az online azonosító funkciót.
Nem tartoztak ide azon EU-s és német állampolgárok, akik külföldön éltek. Ez változni fog novembertől. A szövetségi kormány bevezeti az eID-kártyát. Egy külön chipkártyán a legfontosabb adatok, például név, cím, születési idő és adott esetben művész vagy vallásos név, valamint tudományos cím kerülnek tárolásra.
A külföldön élő németek regisztrálhatják a külföldi címüket is. A chipet tíz évre adják ki, és az igénylőknek legalább 16 évesnek kell lenniük.

2. Törvényváltozás novemberben:

Mostantól a hatóságoknak el kell fogadniuk az elektronikus számlákat!
November óta újabb lépés történt a számláknak a hatóságok általi digitalizálása felé.
A cél az adminisztráció korszerűsítése és a bürokrácia csökkentése.
2020.november 27-től kötelező lesz az elektronikus számlázás és az elektronikus adatátvitel minden olyan vállalkozásnak, aki a Német államnak tevékenykedik.

3. Új formanyomtatványok a vállalkozások regisztrációjához

Novembertől kezdve új mintalapok érkeznek a vállalkozók regisztrációjára, törlésére és újraregisztrálására.
Az oka: A nemek megnevezésénél: a „férfi” és „női” megnevezés a divers- „eltérő” megnevezéssel tovább bővül a magukat interszexuálisnak tartók számára.

4. Új kollektív szerződés novembertől kezdve: Több pénz az elektrotechnika iparágban dolgozóknak!

Jó hír a Baden-Württemberg-i elektrotechnika iparágban mintegy 60 000 munkavállaló számára: novembertől kezdve több pénzt fognak kapni. A villamosipari és információtechnológiai munkáltatói szövetség és az IG Metall szakszervezet a negyedik kollektív tárgyalási fordulóban megállapodhatott az új kollektív szerződésről.

Ennek megfelelően az elektrotechnikai iparágban dolgozók fizetése a jövőben 3,9 százalékkal növekszik. A gyakornokok havonta 60 euróval többet kapnak – ez az IG Metall szakszervezetv szerint 6-8 százalék közötti növekedésnek felel meg. Az új szerződés 2021 márciusának végéig tart.

5. Autóbiztosítás 2019-es novemberi változása

Az autósok számára ismét itt a szezon az autóbiztosítás éves váltásához. November 30-ig az ügyfelek felmondhatják a régi szerződéseiket, és válthatnak az újévben akár egy kedvezőbb biztosításra.
Miért van ennek értelme? Azok számára, akik új biztosítást keresnek, nagy esélyük van pénzt megtakarítani.

Forrás: www.focus.de

Ami még érdekelhet:

Klikkelj a felsorolásban szereplő címekre a teljes tartalom eléréséhez!

Shares

Pin It on Pinterest

Shares